Books

Tentang... Dhiya #2020

Tentang... Dhiya By Syud Tentang Dhiya Dhiya Nurlisa dan Azril Mustaufi terpaksa kenal waktu menyiapkan kerja kursus berkumpulan Azril tak pernah faham kenapa Dhiya membencinya habis habisan Padahal alasannya sudah jelas kan kalau menurut
  • Title: Tentang... Dhiya
  • Author: Syud
  • ISBN: 9789675118012
  • Page: 390
  • Format: Paperback
  • Tentang... Dhiya By Syud Dhiya Nurlisa dan Azril Mustaufi terpaksa kenal waktu menyiapkan kerja kursus berkumpulan Azril tak pernah faham kenapa Dhiya membencinya habis habisan Padahal alasannya sudah jelas, kan kalau menurut Dhiya Azril tu tipikal group mate tak datang untuk diskusi, ambil bena tak bena hal kerja, almaklum lah EOP sekadar kertas elektif untuk bakal arkitek itu sedangkan ADhiya Nurlisa dan Azril Mustaufi terpaksa kenal waktu menyiapkan kerja kursus berkumpulan Azril tak pernah faham kenapa Dhiya membencinya habis habisan Padahal alasannya sudah jelas, kan kalau menurut Dhiya Azril tu tipikal group mate tak datang untuk diskusi, ambil bena tak bena hal kerja, almaklum lah EOP sekadar kertas elektif untuk bakal arkitek itu sedangkan Azril juga ada alasannya sendiri, untuk semua sikapnya selama ini cuma Dhiya yang menyinga tak bertempat lepas graduate, masing masing bawa diri Fuhhh leganya namun takdir telah menemukan lagi mereka, kali ini dalam suasana tak sama Seperti biasa Azril masih lagi menjadi masalah kepada Dhiya, lalu apa langkah seterusnya Dhiya tidak semua pekara layak di beri peluang kedua, Dhiya usah tegar memberi peluang jika tahu apa sudahnya berpalinglah, jika itu yang terbaik.
    Tentang... Dhiya By Syud Tentang Dhiya by Syud Tentang Dhiya berkisar dlm kehidupan harian watak yg diujudkan juga ada dan mmg ada terjadi semua isu yg disusun dlmnya Membacanya buat sama rasa turut dgn watak tersebut Seakan dpt ikut setiap kejadian dan perbuatan Tentang Dhia Episod YouTube Apr , Pelakon Adi Putra, Nora Danish, Tasha Shilla, Izreen Azminda, Ako Mustafa, Puteri Sarah Cinta dan simpati tiada ukurannya bagi Dhia yang berdiri antara dua lelaki yang sangat dikasihinya Raffi Tentang Dhiya Syud Jemari Seni Sdn Bhd Tentang Dhiya by nurlylie izzryn on April , This story make me cant stop to smile Tentang Dhiya by Adelia Shamim on May , boleh layan, awal tu mcm tak best sgt, banyak sgt cerita tapi bila masuk zaman dorg dah kerja tu, dah agak menarik bg sy la mungkin olahan masa dorg masih study tu, kureng sikit. Biografi dan Profil Lengkap Hanin Dhiya Penyanyi Muda Biografi dan Profil Lengkap Hanin Dhiya Hanin Dhiya Citaningtyas atau yang lebih dikenal dengan Hanin Dhiya adalah seorang penyanyi muda kelahiran Bogor, Februari umur tahun dan Ia tinggal di Gunung Putri, Kabupaten Bogor, Jawa Barat Hanin Dhiya terkenal sejak mengikuti ajang pencarian bakat Rising Star Indonesia yang ditayangkan di RCTI tahun , Dalam ajang pencarian Hanin Dhiya Tentang Rindu Cover YouTube Nov , Hanin Dhiya Tentang Rindu Cover lagu nya menyentuh banget ya teman teman. Profil dan Biodata Hanin Dhiya Lengkap dengan Foto Foto, Profil, Biodata Hanin Dhiya.Anda yang suka menonton Youtube untuk mendengarkan lagu atau menonton cover cover video musik, pasti sudah tidak asing lagi dengan Youtuber muda Hanin Dhiya.Kalau Anda sebagai penggemarnya, tentu akan bertanya tanya mengenai perjalanan karir bermusiknya, keluarganya, dan sebagainya, bukan
    • [PDF] ☆ Tentang... Dhiya | By Æ Syud
      390 Syud
    • thumbnail Title: [PDF] ☆ Tentang... Dhiya | By Æ Syud
      Posted by:Syud
      Published :2020-06-14T15:50:45+00:00

    About "Syud"

    1. Syud

      Syud Is a well-known author, some of his books are a fascination for readers like in the Tentang... Dhiya book, this is one of the most wanted Syud author readers around the world.

    184 Comments

    1. Tentang Dhiya, kisah tentang Dhiya Nurlisa, si yatim piatu yang menumpang kasih pada keluarga Ayah Ngah abang arwah ayahnya Hidup sebagai anak tunggal sesungguhnya menjadikan Lisa anak manja Namun segala galanya berubah sekelip mata pabila kedua orang tuanya terlibat dalam kemalangan jalan raya yang meragut nyawa mereka dan Lisa sendiri terlantar di katil hospital hampir dua bulan lamanya.Trauma masa lalu kehilangan orang tersayang menjadikan Lisa seorang yang sukar ditelah Lisa yang melatih dir [...]


    2. Sebagai naskah stand alone 3 bintang Untuk naskah trilogi 4 bintang for me dilihat TENTANGDHIYA sebagai naskah pertama penulis muda, ITS ALMOST PERFECT Biarpun ini kisah remaja dan tentunya target audience nya juga pastilah remaja dan juga old school yang berjiwa muda ehem.em Bahasanya segarPlotnya ringkasPenceritaan mudah Tumpuan watak utama terjagaDengan erti kata lain Dari segi teknikal, ini CONTOH naskah pertama yang berjaya Benchmark kan ia Dari segi rasa yang ditinggalkan usai pembacaan no [...]


    3. Kenapa cerita ni sangat perfect Kenapa watak watak dalam dalam cerita ni sangat realistik Kenapa cerita ni mesti ada kesudahan Novel ni membuat N speechless sebab N sangat absorbed in the story Everything makes sense Takda satu perkataan pun yang unnecessary Setiap bait bait kata bersulam menjadi satu kisah yang indah.Apa keistimewaan cerita ni sebenarnya Susah nak pin point tapi if there s ever such a thing as perfection, TentangDhiya comes very, very close to it.


    4. Pernah tak once u settle baca tu you feel that Yes this is the one or maybe the one among the one yang lain hahahahha Or maybe pernah tak dengar , let the book do the talk, something like that la.Bahasa cantik dan simple and I can say as semi contemporary Not too mellow and not too rockie and trendy And while reading this its remind me to another author yang mcm almost similar tapi with different tempo And I m guessing that writer maybe ter inspired with this author.Nice plots seiring dengan per [...]


    5. Fuhhay up malam semalam Hari ini dh start monday blues Nemind, with Tau Fu Fa and Lisa monday feels like rainbow day Membaca karya Syud adalah seperti sy duduk dlm kotak kaca dan menikmati pergerakan watak wataknya Ada mutual feeling gituKelebihan Syud adalah dia boleh buat banyak dialog yang nampak seperti benar walaupun sebenarnya rekaan dan bawa pembaca masuk dalam perbualan itu sekali Cerita yang kita kita rasa dan pernah alami pernah berlaku di sekeliling Cerita biasa yang rasa manis dengan [...]


    6. Syud punya masterpiece Keywords TD TaufufaTwiggiesKidalTakuya kimuraLagi, lagi LOLDah nak hujung2 tahun ni, graf baca statik ja Jadi, marilah mengulang baca


    7. Baca kisah Lisa dan Azril macam baca graf linear Sesuai dibaca selepas baca novel berat yang sarat dengan emosi yang sekejap mencanak naik dan sekejap menjunam turun Kedua2nya mempunyai kisah sedih tapi masing2 memendam rasa tak hanyut dengan kedukaan Memang mereka sedih tapi Syud tulis secara bersahaja jadinya Cik Pah baca tanpa emosi hehe Akhirnya dimukasurat 505 barulah si Azril meluahkan perasaannya pada Lisa Lama gila nak tunggu ucapan I think I m in love with you Nasib baik Lisa dah tak de [...]


    8. 3.5 Aku lebih suka nama Lisa, lagi suka bila ada si mamat tangan kidal yang nakal memanggilnya dear Sweet Full review 18 08 2014Nak lari dari lambakan novel cinta air mata Cari ini Ini Ini Ini Hahaha Tetiba teringat iklan kakaotalk Yuna wink Lama sungguh nak berjodoh dengan naskhah pertama Syud Jadi, apa kesimpulannya Simple.Manis.Ya, ini cerita yang mudah untuk dihadam Tiada air mata bergelen gelen yang akan tumpah Cuma rasa sakit hati dan annoying tu ada juga la wink Klise Ya Tapi gaya penulis [...]


    9. Tentang Dhiya Suka dengan watak watak biasa dengan cerita biasa yang menjalani kehidupan yang biasa dalam cerita ini Rasa macam watak watak yang ada sama sama bernafas, sama sama bergurau, sama sama bersenda nun di satu ceruk atas muka bumi ni Pendek kata, comelnya cerita ni sebab wataknya seumpama hidup.Azril Mustaufi, si tau fu fa Dia memang antara hero yang paling saya suka dalam watak watak novel Sebabnya mudah dia tidak sempurna Ada nakalnya, ada degilnya, ada manisnya dan ada comelnya Dia [...]


    10. Orang kata, kalau benci jangan benci sangat sangat, nanti akan terjatuh sayang.Itu yang terjadi pada Lisa.Dari tak suka dengan Azril, dari rasa menyampah dengan Azril, akhiranya dalam diam jatuh cinta.Suka dalam diam tu menyakitkan, kan Tapi bila kata dah namanya jodoh, berpisah bertahun pun, takdir tetap akan menemukannya kembali Suka baca Tentang Dhiya.Sanggup bawa merentas benua untuk dapat selalu baca DSantai tapi tetap ada pengajarannya.


    11. Rouge, thank you for the recommendation Syud what can i say another brilliant piece from Syud never disappoint and keep surprising me keep on writing Syud.



    12. Aku selesai baca Tentang Dhiya dalam masa satu hari Alhamdulillah, kembali menjadi speed reader eheh Itupun disebabkan assignments dan slides presentation aku dah settle dengan penuh bergaya eceh Jadi dapat lah aku manfaat kan masa cuti aku dengan menghabiskan Tentang Dhiya yang ditulis oleh Syud Sudah la sewaktu baca Vignette aku menyesal sebab baru tahu karya Syud ni best Menyesal sebab aku lambat membaca karya Syud Sikit lah, tapi orang kata better late than never, gituhh so tak yah la nak ny [...]


    13. Pengakuan pertama, novel ini sudah berada dalam stok selama setahun mungkin lebih hamba tidak suka mengira waktu P.Kedua, novel ini sudah berbulan bulan terdampar di sisi katil dengan tidak sampai suku pun yang dibaca sebelum hamba akhirnya berjaya yay menghabiskan bacaan semalam berikutan hari ini ada exam sesuatu yang pelik bila hamba hanya teruja membaca novel bila dekat dekat exam kepelikan yang membawa bencana pastinya _.Okey, berikut adalah rumusan bebelan sebenarnya sabo je la hehe hamba [...]


    14. Plan hari ini nak qada tidur sebab esok oncall , alih2 terpegang , terselak buku ini , tak boleh berhenti la pulak hihi Memang best Klise Dari gaduh gaduh jadi jatuh suka kan ada pepatah , jangan benci sangat nanti jatuh cinta Dan itu lah yang jadi pada Lisa Namun jatuh suka Lisa tidaklah membuatkan dia jadi penunggu sepi Lisa lebih kepada ikut flow Dan ternyata kebetulan lebih memihak pada dia dan Azril Begitu berkait dia dengan Azril , kebetulan yang memungkinkan itu adalah takdir jodoh mereka [...]


    15. Suka buku ni, or maybe because I bias sebab I like anything by Syud why because story dia real, kisah sebenar tentang life as a student, life kerja kerja yang biasa, kerja makan gaji, kereta pun kereta biasa2, rumah pun rumah biasa2 tak ada ayat jiwang yang over because sometimes, a simple word and gesture is sweeter than ayat yang jiwang2 yang rasa tak real and also friendship suka kisah friendship dalam buku ni bila baca buku ni boleh imbas balik memory as student, and zaman bercinta sebab kit [...]


    16. buku ni boleh tahan la.was not badngkin sebab tuan punya diri yangbmembaca ni dah sampai tahap boleh mengundi utk pru13 ni terasa matang di situ ye uol maka cerita ni ok2 aja.rasanya kalau tgh darah muda ala2 cheeky secondary school girl ni mesti x cukup stars nak bagi ni.hehe.cerita yg agak typical tapi bolehla layan jadi bacaan malam minggu p s nampak sangat jiwa dah matang if baca buku2 macam ni masa umur2 begini dah x rasa eksaited sangat.ok i accept that factw,im 24 already people


    17. Tentang Dhiya berkisar dlm kehidupan harianwatak yg diujudkan juga ada dan mmg ada terjadi semua isu yg disusun dlmnya Membacanya buat sama rasa turut dgn watak2 tersebut Seakan dpt ikut setiap kejadian dan perbuatan Antara novel terbaik dan menyentuh hati juga Karya SYUD mmg dlm lingkungan gayanya yg tersndiri ada indentiti membacanya buat rasa tk cukup dan mau lg dan lg dan lg Tahniah SYUD


    18. 5 BINTANG kalau boleh nk bg berbintang2 tauhahaI like Syud story shehehedon t judge book by a cover okaycerita ni serius sangat best antara dhiya nurlisa azril mustaufi eh betul ke.ry kalau silap eja nama azrilhehefirst karya syud sy baca Baju Melayu Hijau Serindit.jak tulaa sy mencari karya Syud.d serius tidak mengecewakanhehekak Syud rindu kat karya akak nk kuar cite barul TOPEK mybehehe DD


    19. Sudah lama saya ingin membaca buku ini, saya akui saya sukakan gaya penulisan Syudd yang ringkas dan santai tapi tidak berlebihan tu Mungkin saya sudah membaca karya terbaru Syudd, saya rasa Tentang Dhiya TD tidak setanding karya baru Syudd yang lebih matang Tapi membaca TD adalah sangat menyenangkan dan juga sedikit mengembalikan kenangan buat saya yang juga bekas pelajar UTM Jika Lisa dan Azril adalah watak sebenar agaknya kita pernah sekelas tak, huhu.


    20. A good love story Dhiya Nurlisa and Azril Mustaufi, their life leads them on the same track which end up with a happy ending When love has struck the chord, no one can refuse to dance quoted from this book.



    21. sejak jatuh cinta dengan baju melayu hijau serindit saya usaha memcari karya syud yang lain , tapi seriously kecewa sikit dengan TD , not bad tapi entahla kenapala slow slow sangat.




    22. Sukanya baca cerita Lis Azril Mereka perfect couple dan sangat sweet Namun, bukan mudah untuk tiba ke destinasi kasih sayang yang tersemi begitu indah itu Banyak halangan, panjang tempoh berjauhan, malah ada juga ruang benci, marah, berjauh hati Dhiya Faiz, Azril Syifa, Diya Ezwan cinta dibalas tanpa rasa malah dianggap hanya penambah masaalah, suka sebelah tangan, ada juga tragedi yang berakhir dengan kematian, semua ini yang membuat slot terakhir Lis Azril, menonton dvd Lord of the rings denga [...]


    23. Terbaik Azril is Jiro thats remind me a lot hehehe tiba tiba ada huhBanyak la sweet scene diorang ni Lisa yang pendiam dan pemendam rasa berubah sikit demi sedikit disebabkan ada nya si Azril Azril yang suka kumpul stok twiggies Jiji pon ada dalam ni Vignette Adil dengan Aulia pon ada Si Pacai yang cool and etc etc


    24. Fall in love with the author Love this kind of story without antagonists But still want you to keep on reading till the very last page.



    25. Membaca TENTANG DHIYA yg dikeluarkan tahun 2008 pada tahun ni dalam tempoh 8 jam Nasib baik tak miss Klu tak rugi rasanya.Setelah membaca BAJU MELAYU HIJAU SERINDIT dan setelah sekian lama tangkap cintun dgn ADIL dari UNTUK AWAK, TEJA AULIA, membaca TENTANG DHIYA membawa UMMMPPHH yg lebih kurang sama.Membaca TENTANG DHIYA seolah2, kita mendengar luahan kawan sepejabat atau kawan sekolej tentang kisah seharian atau teman seharian yg kita jumpa di mana2 Cerita nya terlalu biasa dan boleh saja terj [...]


    Leave a Comment